Artikel in vakblad

Leden Utile Dulci verenigen het nuttige met het aangename  

“Sigaartje opsteken is voor mij een rustpunt”

Lekker de tijd nemen om samen met gelijkgestemden te genieten van een fijne sigaar; dat is het uitgangspunt bij de ongeveer veertig sigarengenootschappen die ons land rijk is. Als specialist heeft u wellicht baat bij een genootschap, daarom is het zinvol om te onderzoeken of er in uw klantenbestand een geïnteresseerde is om zo’n genootschap op te richten. In dit artikel meer over sigarengenootschap Utile Dulci, gevestigd in het Brabantse Uden. Voorzitter Gert Lunenborg over “een club van ware liefhebbers die al rokend en (na)genietend van de sigaar op zoek gaat naar alles wat het leven verder veraangenaamt”. 

Utile Dulci betekent vrij vertaald in het Latijn: het nuttige met het aangename verenigen. En dat is wat ze al ruim zes jaar doen, vertelt Gert Lunenborg, mede-oprichter en voorzitter van het genootschap. Lunenborg, in het dagelijks leven interim salesmanager, heeft volgens eigen zeggen al heel lang “een passie voor sigaren”. Die passie deelt hij met de rest van het zeventien leden tellende gezelschap dat iedere eerste donderdag van de maand bij elkaar komt in verschillende horeca-gelegenheden in Uden.

Coffee & Cigars

 

Naast de maandelijkse bijeenkomsten staan er allerlei uitstapjes en activiteiten op de rol. Zaterdag 10 augustus was de aftrap van Coffee & Cigars Outside, in en rond het nabijgelegen natuurpark De Maashorst: “Sigaren, koffie en genieten van de natuur. Bedoeld voor iedereen die van de natuur houdt. Op deze manier willen we – zonder commerciële bijbedoelingen – mensen enthousiast maken voor het genootschap. Het is de bedoeling dat dit een terugkerend evenement wordt; elke zaterdag om 9 uur, telkens op een andere locatie”. 

Begin dit jaar werd een uitgebreide wijnproeverij gehouden, waarbij ruim twintig mensen aanwezig waren. En zaterdag 21 september is de jaarlijkse barbecue. “Dan gaan we een uitgebreide selectie sigaren roken”, blikt Lunenborg alvast vooruit. De sigaren zullen worden geleverd door de plaatselijke tabaksspeciaalzaak Rokado – eigenaar Carlo Klaassen is al jaren lid van het genootschap en zorgt bij elk evenement voor een wisselend assortiment.

Sociaal gebeuren

 

Als we de voorzitter van Utile Dulci vertellen over het nieuwe magazine Premium Blend en over genietend roken, reageert hij enthousiast. “Wij krijgen vaak te horen dat roken slecht is. Maar het roken van sigaren heeft geen verslavende werking. Wat mij betreft staat het synoniem voor rust en ontspanning. Een sigaartje opsteken is voor mij echt een rustpunt. Weet je wat het mooie is van het genootschap? Je krijgt een vriendschappelijke band met elkaar.

Niet alleen het roken zelf, maar ook de contacten er omheen zijn belangrijk. Het is een heel sociaal gebeuren. Misschien raar om te zeggen, maar onze leden zijn bijzondere mensen. Iemand die een mooie sigaar rookt, drinkt ook vaak kwaliteitskoffie en een goede whisky. Snap je wat ik bedoel? Ze houden van de aangename dingen in het leven. Nee, dat betekent niet per se dat je bemiddeld hoeft te zijn. Dat heeft er niets mee te maken. Genieten, daar gaat ‘t om. Geld staat daar los van.”

Bindmiddel

 

Hoewel Lunenborg een gepassioneerd sigarenliefhebber is, noemt hij zichzelf geen kenner. “Ik hoef niet te weten hoe een sigaar is opgebouwd. Wel proef ik veel, dus ik heb wel gevoel voor smaak. Wat ik graag rook? Een longfiller van Balmoral, een Cubaan en heel af en toe een shortfiller, liefst van De Olifant. Het verschilt per periode waar ik trek in heb.” Lachend: “En afhankelijk van hoeveel zakgeld ik van mijn vrouw krijg”.

Hij komt nog even terug op het genietende roken. “Wat ik heb gemerkt, is dat sigarenroken mensen bindt. Dat is echt zo! Als ik in Amsterdam op een terras zit en ik steek een longfiller op, heb ik binnen vijf minuten een goed gesprek. Het is gebeurd dat iemand naar me toekwam en zei: oh, lekker, wat is dat er voor één? Die wil ik ook proberen!”                          

Artikel in vakblad

Leden Utile Dulci verenigen het nuttige met het aangename   “Sigaartje opsteken is voor mij een rustpunt” Le...

't Stulpke

Proef de sfeer... proef 't Stulpke Het zegt alles wat wij u als horeca-onderneming wensen te bieden.Gastvrijheid als-...